Netflix yapımı İngiliz bilim kurgu doğa belgeseli olan uzaylıların dünyaları, CGI teknikleri kullanılarak 4 farklı gezegeni ele alan 4 bölümlük bir mini dizi. Gerçek ile bilim kurguyu bir araya getirerek izleyiciye aktarıyor. Dizi bölümlerde dünyadaki canlıların yasaları ile bağlantılı şekilde farklı gezegenler kurguluyor bize. İzlerken bu yasaları göz önüne alarak nasıl bir uzaylı yaşamı olabileceğini bize kavramsallaştırıyor.
4 bölümün her birinde farklı bir dünyadan bahsettiği için kısa kısa dördüne de değinmek gerekli sanırım.
Atlas
İlk gezegenimizin adı Atlas. Bir ötegezegen (güneş sistemimizin dışında) olan Atlas, güçlü yer çekiminin oluşturduğu kalın atmosfer havada süzülen yaşam formlarının gelişmesini sağlıyor. Atlas, içindeki normal şartlarda uçamayacak canlıların havada süzülebilmesiyle farklı bir bakış açısı sunuyor.
Janus
Sıradaki gezegenimiz olan Junas'ın güneş görmeyen tarafı çok soğuk, gören tarafı da çok sıcak olduğu için çöl yaşamını anımsatıyor. Bunlara karşılık olarak ta dünyamızda ki ilham kaynakları karıncalar, akrepler ve ateşböcekleri üzerinde yoğunlaşmış.
Eden
Üçüncü gezegenimiz olan Eden ikiz yıldızlara sahip bir sistemde bulunuyor. Bunun artısı olarak oksijen açısından zengin bir atmosfer oluşuyor. Fotosentezin bol bol yapıldığı gezegenimizde bölüm boyunca yeşillikler dikkat çekiyor. Eden gezegeninde bulunan zengin biyosfer Dünya'daki mevsimsel yırtıcılık ve üreme döngüsü ile paralellik içinde bizlere gösteriliyor.
“Uzayın son değil ama bir sonraki sınır olduğunu ve fethedilecek bir şey olarak değil, keşfedilecek bir yer olarak görüyorum” Neil deGrasse Tyson
Terra
Keşfedilecek bir diğer kurgusal gezegenimize yani Terra gezegenine gelmiş bulunmaktayız. Bu gezegen bizim açımızdan en ilgi çekici olanıydı. Çünkü tek gelişmiş canlı varlığı bu gezegendeydi. Aynı zamanda teknolojik bilim kurgu objelerinin en yoğun olduğu gezegende Terra. Yıldızlarına çok yakın dev güneş panelleri koyarak enerji sorununu bitiren Terralılar için işlerin kötü olduğu bir yön var. Yıldızları çok yaşlı ve gittikçe ısınıyor. Bu sebepten robotlar aracılığıyla farklı bir gezegene yolculuk yapmak ve orada koloni kurmak zorundalar. Son bölümümüzde bunları görüyoruz.
Genel olarak vaat ettiklerini yerine getiren Uzaylıların Dünyaları belgeseli ağızda güzel bir tat bıraksa da yeterli olmamış maalesef. İzlenebilir çok güzel görüntüler, ayrıntılar var genel olarak güzel fakat fragmanını izleyince beklentinizi yükseltmeyin yoksa sizin de içiniz ufak bir burkulabilir.
コメント